Kolekcionar https://blog.dnevnik.hr/toystory

nedjelja, 24.07.2011.

MADE IN CHINA

1.2. 2011. Razbilo se prije nego je proradilo 12 kn

Danas niste bili do bankomata, a da ste bili bespotrebno bi ukucali PIN pošto vam nikad, ali baš nikad na vrijeme ne sjeda plaća. Imate 12 kn u džepu, a još uvijek niste kupili igračku dana. S 12 kn si ne možete kupiti ni jednu igračku u brendiranom dućanu pa ste osuđeni na Sve po 12 kuna ili na Kinder jaje. Birate Kineze.
Ponekad vam takve igračke dođu kao jeftin odmor od skupog Lega, Transformersa... pa se mislite nek traju, dok traju. Zašto si ne bi priuštili zadovoljstvo od 3 kn, kopiju Hasbrove Star Wars figurice, Amidala zapakirana kao i prava od 80 kn, ali bez jedne ruke. Ili Mace Windu kojeg u filmu glumi Samuel L. Jackson, njegova figura ima smeđu glavu i ruke bijelca. Takvi mali propusti sumnjivog proizvođača vas ponekad nasmiju pa ih jednostavno morate imati za po kući. Dogode se i ne tako loše kopije koje s desetak metara izgledaju kao originali. Volite ih kupiti pa uspoređivati s originalom. Sjetite se samo kako ste se smijali kad ste kupili figurice dinosaura, dok je na ambalaži stajala slika krvoločnog T-Rexa s komadima mesa na zubima, a do slike natpis Best gift for your children. Nekad kupujete jer vaša država nikad u prodaju nije propustila originale, pa se zadovoljavate fejk stvarčicama .

Brine vas jedino kutija u koju nabacujete svu tu silu zavarene plastike. Tona figurica natrpana u kutiji koja kad je otvorite ispušta neugodan smrad radioaktivnog oblaka. Smrad spaljene nafte koji vam zagrije nozdrve i stišće grlo. Kako je jedno petogodišnje dijete reklo: Ne volim te igračke, smrde! Kinezi mi smrde!

Vratimo se na tren u ne tako davnu prošlost, vrijeme prije Kineskih dućana. Djeca su tad bila zaigranija, igračke nisu bile tako jeftine i dostupne pa bi svako dijete imalo samo nekoliko kvalitetnijih igračaka koje bi s godinama skupilo i s kojima bi se konstantno igralo i ponosilo. Sada svaka baka i svaki djed imaju dovoljno veliku penziju da unuka zatrpaju kineskim proizvodima koji traju toliko dok ne raspakiraju iz kutije. Nakon prvog pokretanja otpada ili noga ili kotač. Bitno je da svijetli, zuji i urla; Fajr, fajr,fajr i vi već padate i to želite!

Kakav bi svijet bio da nema tako jeftinih i nekvalitetnih stvari, da li bi djeca i dalje bila tako nezainteresirana i bezvoljna kad im se kupi nova igračka. Da l' su igračke ovog doba postale kao wc papir,potrošni materijal koji vas tri minute (za 3kn) zaintrigra prije nego što zasjednete za stol , bacite se na kompjuterske igrice i surf netom. Promatrali ste neko vrijeme lica djece ili još bolje ponašanje vaših potomaka koje novokupljene igračke interesiraju toliko dugo koliko vama treba da zbog njih ispeglate karticu. Čini li vam se da je nestalo dječjeg sjaja i iščekivanja poklona, djeca su postala potrošači kojima igračke postaju teret i nešto što se podrazumijeva. Neki rođendanski pokloni danas ostaju zatvoreni u ukrasnom papiru do kraja rođendana jer djetetu uopće više nisu bitni. Previše toga ima, a premalo radi na svojoj mašti pa se na koncu igra s čačkalicama i krompirima.

Kako je net uznapredovao stigli smo i do kineske online kupovine. Tako možete kupiti kineski proizvod klikom iz svog doma ( Dealextreme ) bez da zalazite u kičerajske Rajeve i gledate u podočnjake iznemoglih prodavačica (najvolim onaj u Zagrebu gdje je tabla s natpisom China Shoop). Taj dealextreme će vam na kućnu adresu ,ma gdje god vi živjeli, na Himalaju ako treba, dostaviti stvarcu besplatno iako ste za nju platili samo pola dolara iliti 2,50 kn !

Neki poznati brendovi kvalitetnih igračaka u zadnje vrijeme svoju proizvodnju smještaju u Kinu. Naprimjer evo smicalice, LEGO kocke proizvode se (svi dobro znamo, od kvalitetne plastike i..) u Danskoj tvornici,ali proizvodnja sve više raste pa im je jeftinije dio pogona prebaciti u Kinu. Cijena proizvoda im je i dalje visoka do nebesa iako su razlike u kvaliteti okom i opipom vidljive.
Bojite li se da ćete nesvjesno početi plaćati nekvalitetne proizvode misleći da je to najbolje od najboljeg za vašu djecu. Krenete li davati velike novce nemojte se nasamariti, okrenite proizvod u rukama dva ili tri puta i pazite što piše, u 80% slučajeva naći ćete poznati natpis Mejd in Čajna. Provjerite dobro koliko je kvalitetna i sigurna igračka za vaše dijete.

Zato ne znate ni sami, što napraviti s tom Kinom i dućanima!?! Da l' su, sve po malo kuna, dobri izlazi za slabostojeće roditelje (i djecu koja tamo po Kini danonoćno zbog toga rintaju) ili otrovno prokletstvo kojima zatrpavamo stanove? Razmislite, nemojte biti brzopleti, jer znate i sami da tamo ponekad iskeširate sitniš!


24.07.2011. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Veljača 2013 (1)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (9)
Listopad 2011 (14)
Rujan 2011 (17)
Kolovoz 2011 (12)
Srpanj 2011 (10)



Ne znate kamo ćete sa vrećama igračaka koje vam zauzimaju stan, podrum, potkrovlje? Igračke nikada nemojte bacati u smeće. Donirajte ih u dobre ruke, možda jednog dana završe u muzeju.
Možete me kontaktirati preko ovog bloga, ostaviti mi e-mail adresu na koju cu vas kontaktirati.
Razveselite me :) Hvala unaprijed! Kolekcionar



Propustili ste, pročitajte!
(podebljane su bile na naslovnici Blog.hr)

Što znači kolekcionirati
Psihološki pristup - Igračke
Dark Age
Prostor i prašina
Zašto Forum
Stavi u košaricu
Sex Igračke
Buvljak - Raj na Zemlji
Made In China
Zaboravljene Homemade Igračke
Kreativno Igranje
TOP 15 - Slikovnice vašeg djetinjstva
Igračke Gumenjaci - Biseri Našeg Doba
Kolekcionari Kao Luđaci
O Kinder Jajima
Djeca Koja Dobiju Sve Što Požele
Recenzije Forever
12 Najdražih Albuma sa Sličicama
Kič Igračke Za Kojima Ste Ludovali
Tko Kupuje Igračke
Kako Smo i Mi Postali Moderni
Što će drugi mislit!
Novi Brandovi, novi Trendovi
Ljeto, Jesen, Zima, Proljeće Kolekcija
Priprema Za Novogodišnje Poklone
Retro je opet u modi
Žicanje u Službi Spašavanja
Igračke Za Dvorište i Tjelovježbu
Koliko je Važna Ambalaža
Sretan Obrok Uz Nesretne Činjenice
Kolekcioniranje Komentara
Dovraga, Što je Vintage?
Roba s Greškom
Neki Ljudi su Guano
TOP 10 - Dječja Literatura
Vaša Igračka Dana
Držanje u plastici
Emisije Koje Smo Čekali
Stickermania
Mikijeva Radionica
Životinjsko Carstvo
San o Kontejneru
Društvene Igre
Medvjedići Dobra Srca
Štrumpfovi Opet u Akciji
Kolekcionari, Pronađite Se!
Kad je kolekcionar Sretan
Vjerovanje o Poklanjanju
Stare Fotografije - Djeca s Igračkom (Prvi Dio)
Škrinja za Igračke
Puzzle - Zabava Za Sve Generacije
Advent Kalendar
Da Se Ne Zaboravi - Danica Rusjan
Kinder Lada i Druga Iznenađenja
Klaunofobija
Šnikerikik Pisma
Kakvim Smo Se Kockicama Igrali
Kolekcioniranje Govana
Strah od Zaborava

Rubrika Igračka
Igračka 01 - Žaba na Razvlačenje
Igračka 02 - Košarka u Vodi
Igračka 03 - View-master
Igračka 04 - Mehanotehnika
Igračka 05 - Kuhalo
Igračka 06 - Čarobna Vrećica
Igračka 07 - Slagalica
Igračka 08 - Bojanka
Igračka 09 - Dollhouse
Igračka 10 - Bockalica

Forumi:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hrvatski Forum o Igračkama

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


O Igračkama:

Štrumpfovi

Štrumpfovi 2

SideShowToy

ActionFigureArchive

VirtualToyChest

He-Man

Transformersi

ActionMan

TMNT

DigitalToys

Matchbox Autići



free counters
Free counters



hotel Thirty Thirty New York

Powered by Best Free Counters